Κύκλος 5 μαθημάτων βρεφικής γιόγκα και μασάζ

Το μάθημα συνδυάζει στάσεις γιόγκα και τεχνικές αναπνοής για τη μαμά, στάσεις γιόγκα για το μωρό, στάσεις γιόγκα για τη μαμά και το μωρό μαζί, κινήσεις ανάπτυξης για το βρέφος, βαθιά χαλάρωση και για τους δυο μαζί και βρεφικό μασάζ.

Γιόγκα για τη μαμά και το μωρό

Οι μαμάδες αντλούν πολλαπλά οφέλη από τη γιόγκα για τη μαμά και το μωρό: Οι στάσεις γιόγκα και όλες οι κινήσεις είναι ειδικά σχεδιασμένες για να ανακουφίζουν τη μαμά από τις εντάσεις στον αυχένα, τους ώμους και την πλάτη, αλλά και για να ενδυναμώνουν τις αδύναμες περιοχές του σώματος μετά τη γέννα.

Βοηθάει τις μαμάδες να ξανα-ανακαλύψουν τη μαγική δύναμη της αναπνοής, ιδιαίτερα στις καταστάσεις που απαιτούν ηρεμία, νααποκτήσουν αυτοπεποίθηση για τη σχέση με το μωρό τους, μαθαίνοντας φυσικούς τρόπους να το ηρεμούν και να συνδέονται μαζί του σε ένα βαθύτερο επίπεδο. Ενδυναμώνει το δέσιμο ανάμεσα στη μαμά και το μωρό. Οι μαμάδες μπορούν να εφαρμόζουν τις τεχνικές και στο σπίτι και φυσικά απολαμβάνουν να έρχονται σε επαφή και να κάνουν φιλίες με άλλες μαμάδες, ενώ τα μωρά διασκεδάζουν όταν βρίσκονται στον ίδιο χώρο με άλλα μωρά!

Τα μωρά αντλούν επίσης πολλαπλά οφέλη από τη γιόγκα για τη μαμά και το μωρό: Τα βοηθάει να μεγαλώσουν σε φυσικό και συναισθηματικό επίπεδο, αναπτύσσοντας επίγνωση και συναίσθηση του σώματός τους, ενισχύει την εμπιστοσύνη του μωρού στο γονιό, ενδυναμώνει το δεσμό ανάμεσά τους, διευκολύνει τον ύπνο και τη χώνεψη, ανακουφίζει από τον πόνο που προκαλούν τα αέρια, μειώνοντας το άγχος και το αναπτυξιακό στρες μέσα από τις τεχνικές χαλάρωσης που διδάσκονται.

Βρεφικό μασάζ

Τα οφέλη του βρεφικού μασάζ είναι πολλά. Για το μωρό, η αλληλεπίδραση βοηθάει στην καλλιέργεια του υγιούς συναισθηματικού δεσμού και των προ-γλωσσικών επικοινωνιακών δεξιοτήτων όπως η βλεμματική επαφή και η μίμηση. Βοηθάει στη σωστή λειτουργία του κυκλοφορικού, πεπτικού, ανοσοποιητικού, νευρικού, αναπνευστικού και ορμονικού συστήματος. Ανακουφίζει από κολικούς και άλλους πόνους κατά την ανάπτυξη.

Για τους γονείς, βοηθάει στην καλύτερη κατανόηση των «σημάτων» που στέλνει το μωρό, βελτιώνει την αυτοπεποίθησή τους, αυξάνει το σεβασμό μεταξύ των μελών της οικογένειας. Στα μαθήματα αυτά καλούνται να συμμετέχουν και οι μπαμπάδες που έχουν τη δυνατότητα. Η δημιουργία δεσμού μεταξύ του πατέρα και του μωρού είναι εξίσου σημαντική, έχει χαλαρωτική επίδραση και ενισχύει την ανάγκη για οικειότητα. Οι μπαμπάδες μπορούν να ασχολούνται με τη φροντίδα των παιδιών τους, μέσα από το μασάζ, δίνοντας χρόνο για αλληλεπίδραση και έκφραση. Αυτό δημιουργεί ένα δεσμό ανάμεσα στους γονείς με κατανόηση, καθώς μοιράζονται την ανατροφή του παιδιού τους.

“Είναι μαγικό να νιώθεις όλες αυτές τις αγνές καρδιές να χτυπούν μαζί, σε μια ομάδα, σε έναν παλμό. Η βρεφική γιόγκα έχει πολλά οφέλη και για τη δασκάλα!” – Πηνελόπη Γαβριλάκη, εισηγήτρια